Ca profesor și mare iubitor de carte, sunt foarte mândră că am reușit să le transmit și elevilor mei plăcerea și bucuria de a citi.
Clasa pe care o conduc, a IV-a C, a ales să combine această pasiune cu ceea ce a învățat în perioada de școală online, și anume, lucrul în anumite aplicații nu numai al temelor sau al unor proiecte școlare, ci și realizarea unor book-trailere, activitate laborioasă, dar foarte incitantă pentru elevii mei.
Ce este un book-trailer? Un scurt film de prezentare a unei cărți preferate prin care se dorește transmiterea mesajului pozitiv că aceasta merită să fie citită pentru conținutul și mesajul ei.
Am plăcerea de a fi înscris în Festivalul – Concurs Național CDIdei, 3 echipe, (pentru că acesta e numărul maxim admis pentru un coordonator, altfel aș fi avut, cu siguranță, mai multe doritoare!), care promovează tritluri la care s-au decis după o îndelungă și dificilă alegere, căci sunt multe pe care le-au citit cu interes și plăcere.
Echipa Casei Corpului Didactic din Sibiu a organizat, începând cu anul 2014 un festival în care s-a dorit să fie implicate, în primul rând, centre de documentare şi informare , (CDI), și biblioteci din cadrul unităţilor de învăţământ, izvorât din dorinţa de a pune în valoare pasiunea pentru lectură în special, pentru cultură, în general. Pentru a oferi un cadru de demonstrare a deprinderilor, abilităţilor şi cunoştinţelor elevilor dobândite în contexte nonformale, ca cea a Muzeului literar, o activitate în cadrul căreia elevii, în urma lecturii unei cărţi/ lucrări documentare, realizează un obiect reprezentativ din acea lucrare pe care îl prezintă publicului, s-au realizat cu success edițiile anterioare.
Anul acesta, organizarea celei de-a VI-a ediții, la nivel național, în cel puțin 25 județe, se va face online, ceea ce este o oportunitate și pentru elevi, dar și pentru profesori, de exemple de bune practici pentru activitatea în echipă și de dezvoltarea a competențelor – cheie în medii nonformale precum și pentru dezvoltarea parteneriatelor educaționale, astfel că elevii mei, dar și eu alături de ei, avem mari emoții. În noul context al învățării online, o prezentare „digitală” sau un book trailer a fost în opinia noastră cea mai bună modalitate de promovare a lecturii, mai ales că elevii mei au deprins lucrul în mai multe aplicații digitale în care le face mare plăcere să lucreze diferitele proiecte ale clasei.
Astfel, 6 fete și 3 băieți, mari iubitori de carte, s-au decis să realizeze în aplicațiile powtoon, animaker, x-recorder, bookcreator filme de scurt metraj pentru a promova titluri precum Matilda, (Road Dahl), Eroina Clementina, (Sara Pennypacker), și Magia Copacului Depărtărilor, (Enid Blyton). Etapele proiectului i-au solicitat foarte mult, de la realizarea unei părți de text, apoi selectarea imaginilor și a coloanei sonore, dar aceștia au colaborat foarte bine, împărțindu-și sarcinile, ajutându-se reciproc, susținându-se și consultându-se cu mine cu privire la toate detaliile. Ar trebui să adaugăm că dosarul pentru înscrierea în concursul CDIdei conține și Fișa de lectură a cărților, dar și Jurnalul echipei realizatoare, care cuprinde fazele dezvoltării proiectului, iar acestea sunt, de asemenea, sarcinile echipelor. Ele sunt parte din punctajul final pe care îl vor primi, mai întâi, la faza pe municipiul București a concursului, de care, dacă vor trece, vor ajunge la faza națională.
Elevii au lucrat timp de două luni, cu dedicare și sârg, chiar dacă erau, în paralel, implicați și în alte proiecte, scriind și rescriind textele, alegând cu greu imaginile sugestive sau desenându-le ei înșiși. Fotografiile de aici nu redau nici conținutul portofoliului de concurs, nici efortul depus, dar vom reveni, după concurs, cu link-uri către book trailer-ele lor pentru a vă bucura și dumneavoastră de creativitatea, jovialitatea și pasiunea pentru lectură și animație a minunaților mei elevi.
Am și eu mari emoții, alături de foarte talentații mei elevi, așteptând zilele competiției, dar sunt încrezătoare că toate eforturile noastre merită încununate! Le mulțumesc pentru răbdarea și munca depusă, îi felicit pentru curaj și abnegație, le țin pumnii căci pentru mine sunt deja ÎNVINGĂTORI!